Handelingen

Loo, Loostraat 34 - Antonius Abt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Duiven
Plaats: Loo
Adres: Loostraat 34
Postcode: 6924AB
Inventarisatienummer: 11809
Jaar ingebruikname: 1875
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 14183


Geschiedenis

Deze kerk werd gebouwd op de plaats van de kapel aan de Loostraat die tot 1873 als parochiekerk fungeerde en toen werd afgebroken.

Bedevaartplaats

De verering van O.L. Vrouw van het H. Hart vond plaats in de kerk van de parochie St. Antonius Abt te Loo bij Duiven. Deze kerk werd gebouwd op de plaats van de kapel aan de Loostraat die tot 1873 als parochiekerk fungeerde en toen werd afgebroken. Het is een driebeukige zogenaamde 'Stufenhalle', gebouwd naar ontwerp van Alfred Tepe. De neogotische kerk werd in 1875 in gebruik genomen en in 1974 op de monumentenlijst geplaatst. Tot aan de restauratie in 1976-1977 bevond het beeld van O.L. Vrouw van het H. Hart zich in de uitgebouwde kapel aan de noordzijde. Het beeld werd na de kerkrestauratie geplaatst in de zuidelijke zijkapel. - Ten noorden van de kerk zijn nog de resten van het processiepark, het zogenaamde 'buske' of bosje, te zien. Een gedeelte ervan behoort nu tot het kerkhof. Op het heuveltje in het midden stond vroeger een cementen H. Hartbeeld, nu staat er een houten kruis. De oorspronkelijke vijver rond de heuvel werd gedempt. Achterin het voormalige processiepark bevindt zich een Mariakapel, waarvan het huidige beeld werd geïntroniseerd op het Loofeest van 1923. Het is een crèmekleurig beeld, voorstellende Maria met het kind Jezus op haar linkerarm. Maria's rechterarm wijst op het hart van Jezus.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Sint-Antonius Abt, 1878, W.V.A. Tepe. Driebeukige neogotische HALLENKERK zonder toren. Eenklaviers orgel, in 1895 door M. Maarschalkerweerd gemaakt voor het voormalige ziekenhuis Johannes de Deo te Utrecht. In 1976 gerestaureerd en geplaatst in Loo door de fa. Vermeulen te Weert. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van C. en R. Voigt, 1776, diam. 61 cm., een van H. Falck, 1606, diam 51 cm. en een moderne klok.

  • 2019 De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur