Handelingen

Langweer, Oasingaleane 9 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: Protestantse Kerk Langweer
Provincie: Friesland
Gemeente: De Friese Meren
Plaats: Langweer
Adres: Oasingaleane 9
Postcode: 8525EL
Inventarisatienummer: 09196
Jaar ingebruikname: 1777
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 13238

Geschiedenis

Gebouwd als Hervormde Kerk.

De Hervormde kerk van Langweer is niet de eerste kerk op deze plaats.Het eerste gebouw is rond 1200 gebouwd maar werd in het jaar 1517 door Bourgondiërs verbrand, evenals overigens de rest van Langweer. De Langweerders van die tijd hebben geprobeerd op het oude fundament en met de overgebleven stukken een nieuwe kerk te bouwen, maar dit slaagde niet naar tevredenheid. Vandaar dat aan het eind van de zestiende eeuw op dezelfde plaats een tweede kerk werd gebouwd, die in 1663 alweer is vervangen door een derde exemplaar. De toren van die kerk had toen nog een zadeldaktoren. De huidige en inmiddels vierde kerk stamt uit 1777 en bevat onder meer een mooie preekstoel (nog van de vorige kerk) en een fraai orgel, dat al in 1784 werd gebouwd door van Dam en nog steeds een uitstekend geluid voortbrengt. De windvaan van de toren heeft de vorm van een zwaan. In de tuin van de pastorie een tot kerkinventaris behorend hebbende gebeeldhouwde zerk uit 1625.

De kerk verving de kerk uit 1663. Er worden ook r.-k. diensten gehouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en Toren. Aan het westelijk uiteinde van het oude centrum op een omheind kerkhof gelegen ruim eenschepig kerkgebouw met toren uit 1777. Pilasters aan koorsluiting, westgevel en benedenste torengeleding; tweede en derde torengeleding met resp. Ionische en Korintische pilasters. Boven de kerkingang snijraam. In de kerk eiken preekstoel uit 1684 met achterschot en klankbord; doophek met gewrongen balusters en festoenen; eiken bolpoottafel. Overhuifde herenbank; twee niet overhuifde banken; twaalf banken met gesneden eindschotten. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1784 door Lambertus van Dam gemaakt op orgelbalkon met borstwering, waaronder achterschot met gesneden panelen, alles 1784. Koperen kroon. Op de banken groot aantal koperen blakers. Onder de houten vloer aantal zerken. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J. de Bomen, 1438?, diam. 96 cm. en één van P. Overney, 1683, diam. 91 cm. Mechanisch torenuurwerk, 18d eeuw.

In de media

Uit "Groot Sneek", 21 oktober 2009.

Er heerst een oorverdovende stilte in Langweer. De twee klokken in de kerktoren van Langweer mogen niet meer geluid worden omdat er kleine scheurtjes in zitten. De gemeente Skarsterlân is eigenaar van de toren en de klokken, maar weet nog niet wanneer de klokken onder handen genomen gaan worden, noch wat de kosten daarvan bedragen. Te meer omdat de gemeente denkt over een ingrijpende restauratie van de hele klokkentoren. Langweer mist het geluid van de klokken die blijde en droevige gebeurtenissen aankondigden. (Bron: bord bij de kerk)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur