Handelingen

Huizen, De Ruyterstraat 7 - 't Visnet

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: 't Visnet
Genootschap: PKN
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Huizen
Plaats: Huizen
Adres: De Ruyterstraat 7
Postcode: 1271SR
Inventarisatienummer: 00562
Jaar ingebruikname: 1953
Architect:
Huidige bestemming: Kerkelijk centrum
Monument status: geen


Geschiedenis

In Verenigingsgebouw 't Visnet. Voor kerkdiensten buiten gebruik in 1989, daarna Verenigingsgebouw. Uitbreiding 1998.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2008.

De hersteld hervormde gemeente van Huizen is gescheurd. Sinds vorige week zondag beleggen drie kerkenraadsleden aparte diensten in de vrijgemaakte Ichthuskerk in Huizen. De hersteld hervormde gemeente komt al geruime tijd bijeen in kerkelijk centrum ’t Visnet in Huizen.

De preses van de classis midden van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), ds. R.P. van Rooijen uit Houten, bevestigt desgevraagd dat er problemen zijn in de gemeente. Volgens hem heeft het breed moderamen van de classis naar aanleiding van een rapport van de regionale visitatiecommissie begin februari besloten de predikant van de hersteld hervormde gemeente in Huizen, ds. A. Kot, voor dertig dagen met ongevraagd verlof te sturen vanwege „onrust in de gemeente.” Ds. Van Rooijen: „Er waren signalen van onrust op verschillende gebieden. Daarbij wil ik benadrukken dat die periode van ongevraagd verlof geen tuchtmaatregel is. We wilden als classis ds. Kot even uit de wind houden. Dat was onze opzet.”

Tijdens de verlofperiode van de predikant besloot een drietal kerkenraadsleden met ingang van vorige week zondag eigen diensten te beleggen in de vrijgemaakte Ichthuskerk in Huizen. Volgens ds. Van Rooijen betreft het hier twee ambtsdragers die tijdens de reguliere ambtsdragersverkiezingen niet herkozen werden door de gemeente. De derde ambtsdrager was niet aftredend. „Het is erg verdrietig dat ze deze stap hebben gezet”, aldus de predikant uit Houten. De kerkenraadsleden die eigen diensten zijn gaan beleggen, zeggen zich achter ds. Kot op te stellen.

Het breed moderamen van de classis vergadert deze week over het mogelijk opheffen van het ongevraagde verlof van ds. Kot. „Zaterdag loopt de periode officieel af”, aldus ds. Van Rooijen. Ondanks dat de kerkenraadsleden die zich achter ds. Kot zeggen op te stellen nu aparte diensten beleggen in de Ichthuskerk in Huizen, is er volgens ds. Van Rooijen geen twijfel aan het feit aan welke groep ds. Kot verbonden is. „Dat is de hersteld hervormde gemeente van Huizen die bijeenkomt in ’t Visnet.”

In het nieuwste nummer van de kerkbode van de hersteld hervormde gemeente van Huizen gaat de kerkenraad in op de ontwikkelingen in de gemeente. In de kerkbode wordt gemeld dat de ambtsdragers die nu samenkomsten beleggen in de Ichthuskerk, geschorst zijn vanwege hun „laakbare” handelen tot er een definitieve uitspraak is van de commissie voor tucht en opzicht. Samenvattend concludeert de kerkenraad dat de samenkomsten in de Ichthuskerk „kerkelijk onwettig” zijn.

Orgel

Het orgel is in 1954-1955 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht). Het is nooit voltooid: van de 22 geplande stemmen zijn er twaalf gerealiseerd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 1⅓' 4-6 sterk - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Gedekte fluit 4' - Octaaf 2' - Scherp 2-3 sterk.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Prestant 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeelding

Exterieur

Interieur