Handelingen

Huizen, Bovenmaatweg 410 - Meentkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Meentkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Huizen
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Huizen
Plaats: Huizen
Adres: Bovenmaatweg 410
Postcode: 1274RZ
Inventarisatienummer: 00563
Jaar ingebruikname: 1984
Architect: Jan Bout
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk met toren.

De Meentkerk werd in december 1984 in gebruik genomen, nadat de bouwwerkzaamheden in maart van dat jaar waren begonnen. Een bijzonderheid is dat de kerk toen al was afbetaald en dat er zelfs een overschot was, dat als startkapitaal kon gaan dienen voor het orgelfonds. De eerste jaren werd de samenzang begeleid op het electronicum dat de zeven jaar daarvoor had dienst gedaan in de noodkerk 'De Bron'. In september 1989 kon het Leeflang-orgel in gebruik worden genomen.

De Meentkerk is één van de vier kerkgebouwen van de Hervormde Gemeente Huizen, een gemeente die in Huizen bestaat naast de Protestantse Gemeente Huizen. De andere drie Hervormde kerkgebouwen zijn de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk en de Zenderkerk.

Orgel

Het orgel is in 1989 gebouwd door Leeflang Orgelbouw B.V. (Apeldoorn), onder advies van Hans van der Harst. Orgelkas, windladen en mechanieken werden ontworpen door Jan Keijzer (firmant van de firma Leeflang). De intonatie werd verzorgd door Jan Koelewijn. Bij het ontwerp oriënteert men zich onder meer op het oeuvre van de Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bij het ontwerp van de orgelkas dient het werk van Alphonse Simil, die voor de orgelbouwer Cavaille-Coll veel orgelfronten ontwierp, als inspiratiebron. Omdat de fa. Leeflang in 1995 werd overgenomen door de orgelbouwer Gebr. Reil te Heerde, verzorgt laatsgenomede firma sinds die tijd het onderhoud aan het orgel.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' (C-h mahonie) - Prestant 8' (C-fis in het front) - Roerfluit 8' (C-H mahonie) - Octaaf 4' (C-A in het front) - Fluit 4' - Octaaf 2' (uit de Mixtuur, bij halve registerstand) - Mixtuur 2' 4 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' (Franse makelij).
  • Zwelwerk (opgesteld als Bovenwerk) (manuaal 2): Dwarsfluit 8' (C-H mahonie, vanaf fis' overblazend) - Viola di Gamba 8' (C-H mahonie) - Voix Céleste 8', vanaf c - Openfluit 4' (vanaf fis overblazend) - Nasard 2 2/3' (conisch) - Fluit 2' - Terts 1 3/5' - Hobo 8' (Franse makelij).
  • Pedaal: Subbas 16' (transmissie HW) - Prestant 8' (transmissie HW) - Fluit 8' (transmissie HW) - Basson 16' (koppen en stevels eiken, bekers mahonie).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk - Hoofdwerk aan Bovenwerk.
  • Tremulant op het gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Op vrijdag 14 maart 2014 is het Leeflang-orgel van de Meentkerk in Huizen opnieuw in gebruik genomen. Orgelmakerij Reil te Heerde voerde in de afgelopen maanden groot onderhoud uit. Daarbij werd de samenstelling van de Mixtuur gewijzigd. Het orgel van de hervormde Meentkerk werd in 1989 gebouwd onder advies van Hans van der Harst. Jan Keijzer ontwierp de orgelkas, windladen en mechanieken, terwijl Jan Koelewijn verantwoordelijk was voor het klinkende deel van het orgel (mensurering en intonatie).Het instrument viel destijds op omdat Leeflang Orgelbouw voor het eerst elementen uit de (Frans-) romantische orgelbouw in een van zijn orgels verwerkte.

  • (Bron:Orgelnieuws)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 maart 1983.

In het najaar hoopt de Nederlandse Hervormde gemeente van Huizen te starten met de bouw van een nieuwe kerk in de wijk ,Huizermaat". De kerk zal gebouwd worden aan de Oostermeent, tussen Huizen en Blaricum.

De woonwijk „Huizermaat" is de laatste tijd sterk uitgebreid. Enkele jaren geleden begon men met diensten te houden in gebouw „De Bron", een noodvoorziening die inmiddels te klein is geworden. De nieuw te bouwen kerk zal 400 zitplaatsen tellen. Dat aantal kan, door het zalencomplex bij de kerk te trekken, uitgebreid worden tot 650. Het ontwerp van dit moderne kerkgebouw is van de hand van de Huizense architect J. Bout.

Het kerkgebouw zal in de week als diaconaal centrum fungeren. Onder andere zal een maatschappelijk werker er spreekuur houden. De bedoeling is dat er in de kerk ook een jeugdhonk gevestigd wordt. De kosten van het complex zullen twee en een half miljoen gulden gaan bedragen.

Afbeeldingen

ExterieurInterieur