Handelingen

Huizen, Bakboord 72 - Christelijke Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Huizen
Plaats: Huizen
Adres: Bakboord 72
Postcode: 1276BK
Inventarisatienummer: 05776
Jaar ingebruikname: 1993
Architect: Smits, Dokkum
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Aardige moderne kerk zonder toren. Gebouwd ter vervanging van een te klein geworden kerkgebouw aan de Kortenaerstraat.

Sinds 2010 tevens in gebruik bij een afgesplitst deel van de Hersteld Hervormde Gemeente.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 3 februari 1992.

De christelijke gereformeerde kerk in Huizen wil een nieuwe kerk bouwen. Het ontwerp gaat uit van een kerkzaal met 250 zitplaatsen. Onder het gebouw komt een zaalruimte voor gemeentelijke activiteiten. „Maar ook wijkactiviteiten zijn mogelijk", aldus woordvoerder F.H. Sanders.

Het ontwerp van architect Smits uit Dokkum voor een kerk met een stervormig dak wordt binnenkort voorgelegd aan de kerkelijke gemeente en de welstandcommissie van de burgerlijke gemeente. Als deze akkoord gaan, hoopt de gemeente medio 1993 het nieuwe kerkgebouw in gebruik te nemen. De gemeente hoopt dat de kerk met haar karakteristieke dakvorm „in meerdere opzichten een oriëntatiepunt aan de Gemeenlandslaan zal zijn".

Het besluit tot nieuwbouw werd genomen omdat het huidige kerkgebouw aan de Kortenaerstraat niet aan de brandweereisen voldoet, zodat deze ingrijpend verbouwd zou moeten worden. Het bleek voor de gemeente (220 leden) relatief goedkoper tot nieuwbouw over te gaan, zodat naar een koper voor het huidige gebouw gezocht werd.

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 november 2007.

De christelijke gereformeerde kerk in Huizen bestaat op 24 november 75 jaar. Bij dit jubileum wordt zaterdag 24 en zondag 25 november op verschillende manieren stilgestaan.

Zaterdag is er ’s middags voor leden en oud-leden de mogelijkheid om elkaar in een informele sfeer te ontmoeten. Dan is er een volleybaltoernooi, gevolgd door een gezamenlijke maaltijd. Zondagmorgen wordt een herdenkingsdienst gehouden. De christelijke gereformeerde kerk van Huizen wordt sinds vorig jaar september gediend door ds. D. Quant.

Externe link

Website kerkelijke gemeente

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur