Handelingen

Hilversum, Boomberglaan 14 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Kerk
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hilversum
Plaats: Hilversum
Adres: Boomberglaan 14
Postcode: 1217RR
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1940
Architect: C.M. Bakker
Huidige bestemming: Centrum voor Healing en Meditatie
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Zaalkerk in traditionalistische vormen (Delftse school). Het aanzien van de huidige kerk dateert uit 1940. Op 23 februari van dat jaar besloot de ledenvergadering van de Doopsgezinde Gemeente te Hilversum het kerkgebouw Voorgaande kerk te vernieuwen en uit te breiden om het toenemende aantal kerkgangers te huisvesten. Het aantal zitplaatsen werd uitgebreid met 115. Het ontwerp werd opgedragen aan Cornelis Marinus Bakker, architect te Hilversum. De inwijding vond plaats op 27 oktober 1940.

De voormalige pastorie uit 1878, Boomberglaan 12, naar ontwerp van architect G.B. Salm, werd niet vervangen en flankeert tot de dag van vandaag het kerkgebouw. Het met de kerk verbonden voormalige wijkgebouw is in 1969 gebouwd naar ontwerp van S.A. Elzinga.

De kerk werd buiten gebruik gesteld in 2008. De kerk en pastorie werden verkocht. In het voormalige kerkgebouw is nu het Centrum voor Healing en Meditatie gevestigd. Karakteristieke elementen in het interieur, zoals de gebrandschilderde ramen en de pilaren, zijn nog intact. Zij stammen deels van de oorspronkelijke kerk.

In de pers

Exterieur