Handelingen

Hengelo, Mozartlaan 139 - Sint Raphaëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Raphaël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hengelo
Plaats: Hengelo
Adres: Mozartlaan 139
Postcode: 7557DK
Inventarisatienummer: 10309
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Wissen, H.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532132


Geschiedenis

Architectonisch uiterst belangrijke wederopbouwkerk met losstaande toren. Na de Tweede Wereldoorlog opgerichte parochie, als afsplitsing van de parochie O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in de oostelijke stadsuitbreiding van Hengelo. Dit was noodzakelijk als gevolg van het toenemend aantal katholieken in de naoorlogse wijk Klein Driene.

Kerk gebouwd als ronde centraalbouw met omgang en vlakke koepel van gewapend beton, rustend op betonnen kolommen, waartussen niet-dragende wanden. Deze zijn voorzien van onregelmatig geplaatse gekleurde vensters van verschillende grootte. Tussen de koepel en de wanden bevindt zich een doorlopende vensterzone, waardoor de koepel lijkt te "zweven". Grote muurschildering achter het altaar, uit de bouwtijd, voorstellende De Openbaring van de evangelist Johannes met onder andere het Pinksterverhaal. Uitspringend voorportaal met dubbele entree, waartussen een ronde doopkapel. Naast de kerk bevindt zich een eenvoudige, opengewerkte klokkentoren.

De kerk is een hoogtepunt uit het oeuvre van H.J. van Wissen, en mede beïnvloed door de Kapel Notre-Dame-du-Haut van architect Le Corbusier in Ronchamp (Frankrijk) (anno 1954).

De parochie heet thans Raphaël-Exodus, en is een fusie sinds 1978 van de St. Raphaëlparochie, met onderhavig kerkgebouw, dat onverminderd in gebruik is, en de Exodusparochie, met een noodgebouw uit 1972, dat al geruime tijd niet meer als kerk in gebruik is.

Recente geschiedenis. Bron: www.degoedeherderhengelo.nl

Per 1 oktober 2015 is de Raphaël- Exoduskerk verkocht aan de Stichting Heilige Apostel Thomas. Deze quasi-parochie van Iraaks Chaldese Christenen in Nederland behoort tot een met Rome geünieerde kerk. De kerk behoefde daarom niet aan de eredienst te worden onttrokken. De geloofsgemeenschap van de Raphaël-Exodus huurt de kerk weer terug voor haar diensten en blijft haar eigen ruimtes behouden op de eerste etage van de pastorie, die buiten de verkoop bleef.

Orgel

B.A.G.-Orgelmakers te Enschede heeft in deze kerk het orgel geplaatst uit de R.K. St. Plechelmuskerk van De Lutte. Oorspronkelijk was het orgel in 1967 gebouwd voor de St.-Isidoruskerk van Utrecht. Van daaruit is het verkocht aan de kerk van De Lutte. (55-06)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Sint Raphaëlkerk met pastorie en vrijstaande klokkenstoel.

In de media

Uit De Stentor 27 mei 2014

De dreigende sluiting van de Raphaël-Exoduskerk in Klein Driene is van de baan. Het parochiebestuur is voornemens het gebouw te verkopen aan de Chaldese Apostel Thomasparochie in Borne. Maar de rooms-katholieke geloofsgemeenschap blijft ook in de toekomst gebruik maken van de kerk, als huurder.

Externe links

Afbeeldingen