Handelingen

Heinenoord, Kerkplein 12 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Heinenoord, Kerkplein 12 - Hervormde Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Heinenoord
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Heinenoord
Adres: Kerkplein 12
Postcode: 3274BL
Inventarisatienummer: 02291
Jaar ingebruikname: 1450
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21350


Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Volgens de website van de kerkelijke gemeente is deze in gebruik genomen rond 1450: de oudste grafzerk dateert van 1453 en vanaf dat jaar zijn ook de namen van de voorgangers bekend.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk met eenbeukig schip, overdekt door houten tongewelven met trekbalken, smaller driezijdig gesloten koor en verzakte toren met houten klokkenverdieping en naaldspits.

Inventaris: preekstoel met doophek, herenbanken (XVII). Drie koperen kronen (XVII). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1855 gemaakt door N.A. Lohman voor de Hervormde Kerk te Oterdum. In 1974 gerestaureerd en geplaatst in Heinenoord. Tevens uitgebreid met een vrij Pedaal.

Orgel

Voor de uitbreiding van het haven- en industrieterrein van Delfzijl werden in de jaren 1970 de dorpen Oterdum en Heveskes opgeofferd. Op de plek van de kerk van Oterdum staat een monument dat door de vele meeuwen goor-wit wordt gepoept. De preekstoel uit de kerk van Oterdum is naar Winschoten gegaan. Het orgel van Oterdum is terug te vinden in de kerk van Heinenoord en de klok hangt in de toren van Oldenhove.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur