Handelingen

Harich, Stinsenwei 16 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Harich-Ruigahuizen
Provincie: Friesland
Gemeente: De Friese Meren
Plaats: Harich
Adres: Stinsenwei 16
Postcode: 8571RJ
Inventarisatienummer: 09014
Jaar ingebruikname: 1663
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15924


Geschiedenis

Toren 12e eeuw. In de nacht van 24 op 25 December 1979 brak er brand uit in de kerk van Harich. Alleen de toren bleef intact. Ook de dikke muren bleven bespaard. Het houten gewelf brandde volledig af, ook het prachtige Steenkuyl-orgel uit 1898 werd prooi der vlammen, evenals de preekstoel. De brand was een ramp voor de hervormde gemeente. De brand is uitgebroken tussen negen en half tien op Kerstavond. De veehouder Wierstra ontdekte de brand voor het eerst toen hij zijn gebruikelijke ronde langs het vee maakte. Hij sloeg onmiddellijk alarm. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de centrale verwarming, die vertoonde de laatste tijd nogal wat gebreken. (Bron:Leeuwarder Courant)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk en kerkhof, bestaande uit een eenvoudig schip uit 1663 bij een forse, deels nog XIIe eeuwse toren, beneden uit tufsteen, hogerop uit baksteen bestaande; onder de leien bestaat de spits ook uit baksteen. Boven de ingang van de kerk aan de zuidzijde gedenksteen uit 1663. In de kerk preekstoel, achterschot en klankbord, doophek; achter de preekstoel laat XVIIIe eeuwse marmeren graftombe voor U.A. Rengers en familie. Klokkenstoel met gelui van twee klokken van P. Overney, 1682 en 1683, diameters respectievelijk: 81 cm. en 96 cm.

Orgel

Het orgel is in 1981 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Fluit douce 8' - Fluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Tremulant.
  • Pedaal: Bourdon 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur