Handelingen

Haarlem, Kinderhuissingel 76 - Anna en Maria

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Anna en Maria
Genootschap: Oud-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlem
Plaats: Haarlem
Adres: Kinderhuissingel 76
Postcode: 2013AS
Inventarisatienummer: 05506
Jaar ingebruikname: 1938
Architect: Zwiers, H.T.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 511876(orgel)

Geschiedenis

Oud-Katholieke Kathedraal.

Belangrijke, mooi en opvallend gesitueerde interbellumkerk met toren. Verving een oudere schuilkerk in de binnenstad van Haarlem, aan de Bakenessergracht. Uit deze schuilkerk komen o.a. de houten kansel en de communiebank.

Officieel is dit de Oud-Katholieke kathedraal, als tweede in Nederland, naast de St. Gertrudiskathedraal in Utrecht. Ook in gebruik als Anglicaanse Kerk, die hier op zondagmiddag aparte vieringen houdt. Enkele keren per jaar vinden gezamenlijke vieringen plaats, met de Oud-Katholieke Kerk. Ook in (o.a.) Arnhem maakt de Anglicaanse Kerk gebruik van het Oud-Katholieke kerkgebouw ter plaatse.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Oud-Katholieke kathedraal H.H. Anna en Maria is de hoofdkerk van het bisdom Haarlem, één van de twee bisdommen van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland. Deze kerk is in de 18e eeuw ontstaan als afsplitsing van de Rooms-Katholieke Kerk. Het andere bisdom is het Aartsbisdom Utrecht. De kerk is gebouwd in 1936-37, de architect was H.T. Zwiers. De kerk, die is voorzien van een zadeldaktoren, bestaat uit twee bouwlagen, waarvan de bovenste de kerkruimte bevat. De kerk bezit enige inrichtingsstukken uit de oude schuilkerk aan de Bakenessergracht / Koksteeg.

Orgel

De kathedraal bezit een tweeklaviers orgelpositief met tien registers, gemaakt door J.P. Künckel (Rotterdam) rond 1785 en afkomstig uit de Gereformeerde kerk van Driebergen. Het is onbekend voor wie het instrument oorspronkelijk gemaakt is. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een groter kabinetorgel. Het instrument is nagenoeg geheel authentiek en een fraai voorbeeld van de laat 18e eeuwse Noord-Nederlandse huisorgelcultuur.

  • Restauratie 2020.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur