Handelingen

Grootebroek, Zesstedenweg 189 - Oude Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente in Stede Broec
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Stede Broec
Plaats: Grootebroek
Adres: Zesstedenweg 189
Postcode: 1613JA
Inventarisatienummer: 05430
Jaar ingebruikname: 1849
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 18783 (kerk); 18784 (toren)


Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met hoge, beeldbepalende historische toren.

De kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd. Toen in 1572 de West-Friese steden zich achter Willem van Oranje schaarden en kozen voor de reformatie, ging het kerkgebouw over in de handen van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente van Grootebroek.

In de afgelopen eeuwen werd de kerk regelmatig getroffen door brand. De eerste grote brand had plaats in 1694. Daarna in 1750, waarbij ook een deel van het dorp afbrandde.

In 1848 werd de kerk herbouwd op een deel van de oude fundamenten. Tot 1975 is de kerk aaneengesloten in gebruik gebleven van de Hervormde gemeente. Een roetexplosie in de oliekachel maakte het toch al in slechte staat verkerende gebouw ongeschikt voor verder gebruik. De kerkelijke gemeente ging toen gebruik maken van het nabij gelegen gebouw De Ark.

De kerk is aan het einde van de 20ste eeuw gerestaureerd en is sinds 2002 weer in gebruik bij de Protestantse gemeente van Stede Broec.

Orgel

Hoofdorgel

Orgel met twee klavieren, in 1850 gemaakt door L.van Dam en Zonen. Rond 1900 voorzien van een pneumatische tractuur door D.G.Steenkuyl te Amsterdam. Het orgel is momenteel niet bespeelbaar, men maakt gebruik van een elektronisch Content orgel, type D2330.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door Gebr. van Vulpen, bouwjaar is niet bekend, voor De Driesprong in Bovenkarspel. In 2004 is het orgel overgeplaatst naar de Oude kerk in Grootebroek.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Eenbeukige 19e eeuwse kerk met een in de kern middeleeuwse toren. Op deze plek stond een oude vervallen kerk. In 1848 is deze afgebroken en tegen de oude toren een geheel nieuwe kerk gebouwd. De kerk werd 20 mei 1849 ingewijd. De kerk is voorzien van een houten tongewelf. Preekstoel met bijbehorend achterschot en klankbord XVIIc, doopboog XVIId. Doopbanken en doophek 1690. Predikantslezenaar 1749, voorzangerslezenaar en blakerarmen XVIId.

Toren

Toren. Een na blikseminslag in 1884 sterk vernieuwde en (ooit) gepleisterde, maar in de kern waarschijnlijk 15e eeuwse toren, versierd met spitsboognissen. Deze forse toren staat scheef en is, los hiervan, ietwat krom, hetgeen daardoor interessant is. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1898.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur