Handelingen

Grolloo, Hoofdstraat 19 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Dorpskerk
Genootschap: Protestantse Kerk Grolloo-Schoonloo
Provincie: Drenthe
Gemeente: Aa en Hunze
Plaats: Grolloo
Adres: Hoofdstraat 19
Postcode: 9444PA
Sonneveld-index: 14003
Jaar ingebruikname: 1853
Architect:
Huidige bestemming: Protestantse Kerk
Monument status: Rijksmonument 482937



Geschiedenis

Grolloo, dorpskerk met pastorie; jk 20-04-2011

Neoclassicistische kerk met torentje. Gebouwd als Hervormde Kerk.

De inwoners van Grolloo, Schoonloo, Papenvoort en Vredenheim gingen voor 1853 in Rolde naar de kerk. Men ging te voet over vaak mulle of modderige zandwegen en had dan, per dienst, zo’n 12 tot 18 kilometer af te leggen. Men wilde graag een eigen kerk dichterbij hebben. Aan Koning Willem III werd gevraagd om toestemming voor de bouw van deze kerk. Na het derde verzoek kwam de koninklijke goedkeuring. Dankzij de inzet van 47 gezinnen, die ruim vijfduizend gulden van de krappe tienduizend gulden op tafel legden, kon de eerste dienst op 8 januari 1854 gehouden worden. De kerk is gebouwd in neoclassicistische stijl. Karakteristiek voor deze kerk zijn de met leien gedekte dakruiter en de rondbogige gietijzeren ramen. Samen met de pastorie vormt de kerk een mooie eenheid die past bij de stijlvolle boerderijbouw van het dorp. In het kleine spitse torentje hangt een klok uit 1422. Op zaterdagavond om 18:00 uur en op zondag om 09:00 uur klinkt er klokgelui. Bij de aanvang van de kerkdienst, als de kaars op de liturgische tafel wordt aangestoken, wordt de klok geluid. Wanneer er iemand is overleden luidt de volgende morgen om 08:00 uur de klok. Ook een begrafenisstoet wordt vergezeld door de klanken van de klok.

In 1937 werd het voorste gedeelte van de kerk afgescheiden en tot voorlokaal omgebouwd. Zodoende komt men via de kerkdeur eerst in het vergaderlokaal en daarna pas in de eigenlijke kerkruimte. Hierdoor wijken de ramen aan de voorkant en de eerste ramen aan de zijkant af van de andere ramen. De kerk staat in het midden van het dorpsleven, waarbij zij mensen inspireert en steunt. Zij is de ontmoetingsplaats voor allen die zich geraakt weten door het geloof of zoekend zijn naar dat geloof. Tevens biedt zij ruimte voor culturele activiteiten.

  • 2021 - De protestantse gemeente in het Drentse dorp Grolloo gaat haar kerkgebouw aan de Hoofdstraat verbouwen. Er moet meer ruimte komen voor andere activiteiten, zoals kooruitvoeringen en culturele activiteiten.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Nederlands Hervormde KERK gebouwd in 1853 in neoclassicistische stijl. Stichtingssteen in voorgevel: 'Gesticht 1853. Kerkvoogden Roelof Hagting, Remmelt Haange, Lens Beyring'. De kerk is in 1975 in opdracht van de kerkenraad door Bureau Monumentenzorg van de provincie Drenthe gerestaureerd. Daarbij werden onder meer de (half- )zuilen in Dorische orde en een nieuwe kroonluchter geplaatst. Vermeldenswaardig is de achter de kerk gelegen begraafplaats; deze is echter van lokaal belang.

Omschrijving

Zaalkerk van vijf traveeën gebaseerd op rechthoekige grondslag en opgetrokken in baksteen; gedekt door een zadeldak belegd met hollandse pannen. Opbouw zijgevel met spaarvelden voor de rondboogvensters met gietijzeren roedeverdeling; natuurstenen vensterbanken; staafankers. De eerste travee heeft hoge rondboogvensters ten behoeve van de ontvangstruimte en de vergaderzaal op de verdieping.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een risaliserende middenpartij bestaande uit dubbele paneeldeuren, rondboog bovenlicht; houten waterlijst; gietijzeren rondboograam; torenspits met een met lei bedekte schacht, opengewerkte achtkantige spits met leibedekking. Klokkenstoel met klok van een ons onbekende gieter, 1422, diam. 52,5 cm.

Interieur

Een met trekstangen uitgevoerd tongewelf met ornament in stucwerk; plavuizen op de grond. Sobere inrichting met preekstoel (veelhoekige kuip rustend op bol en kolom; klankbord), houten kerkbanken, houten lambrisering, houten achterwand waarboven balkon.

Waardering

Kerk van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang met pastorie en begraafplaats en de ruimtelijke betekenis van het object ten opzichte van het dorp.

Orgel

Gerrit van Leeuwen plaatste in 1934 een nieuw orgel in de kapel van de psychiatrische inrichting "Licht en Kracht" te Assen. Het instrument is in 1967 gebruikt in de Jozefkerk. Hier werd het gelijkvloers opgesteld. De kapel is afgebroken en in 1970 vervangen door de Adventskerk. Het instrument uit de kapel is in 1983 door Mense Ruiter in Grolloo geplaatst. Op 14 augustus 1983 werd het in gebruik genomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur