Handelingen

Franeker, Godsacker 13 - Franciscus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Franciscus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Franeker
Adres: Godsacker 13
Postcode: 8801LM
Inventarisatienummer: 08959
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Wissen, H.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd ter vervanging van een gesloopte neogotische kerk uit 1862, architect Weber. Deze kerk met toren was te bouwvallig geworden.

Buitengewoon belangrijke moderne zaalkerk met bescheiden klokkentoren aan de voorzijde, gebouwd in de voor Van Wissen kenmerkende, functionalistische stijl, tegemoetkomend aan de vernieuwde richtlijnen in de R.K. liturgie van de jaren 1960, en gebouwd in een periode waarin neogotische kerkgebouwen soms nog werden vervangen door uiterst interessante moderne kerkgebouwen.

De as van dit kerkgebouw loopt van zuid naar noord: de mooie doophoek met kleurrijke ramen in het zuiden; de koorwand, met links het orgel, in het noorden.

Rechts (= ten oosten) van het middenschip bevindt zich een lagere zijbeuk. Deze oostelijke wand van de kerkzaal, waarin de ramen van de rechter zijbeuk zijn te zien, is ook de voorgevel van het kerkgebouw. De ingang van de kerk is links van deze voorgevel, vlakbij de toren, ± in de zuidoostelijke hoek. In die hoek zit ook een kleine Mariakapel.

In de toren 2 kerkklokken. Onderin de toren de gedenksteen uit 1862 van de vroegere neogotische kerk.

Afbeeldingen

Exterieur

Extra afbeelding Verenigingsgebouw

Belangrijk gebouw.

Interieur