Handelingen

Ezinge, Torenstraat 48 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Ezinge
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Ezinge
Adres: Torenstraat 48
Postcode: 9891AG
Inventarisatienummer: 00731
Jaar ingebruikname: 13 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15547


Geschiedenis

Toren van de N. H. Kerk uit de 13de eeuw. In de toren een klok uit 1622.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In 1959 gerestaureerd eenbeukig kerkgebouw met vijfzijdige sluiting. Het schip is aan de westzijde verlengd, doch dateert overigens uit de 13de eeuw. In de kerk preekstoel met gesneden kuip, kapstokbord en luifel, alles 1721; bijbehorend doophek met opengewerkte panelen. Herenbank met opzetstuk waarin wapen van Swinderen en gesneden hoekstukken en bekroningen van de deurtjes en zijpanelen. Drie zestiende-eeuwse zerken en drie zeventiende-eeuwse.

Orgel

Eenklaviers orgel in 1793 gemaakt door H.H. Freytag, in 1868 hersteld door P. van Oeckelen. In 2014 gerestaureerd door firma Mense Ruiter (oa kleur van de kas is aangepast). Het orgel van de Protestantse Kerk te Ezinge is gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers. Het achttiende-eeuwse instrument, gebouwd door J.J. Moreau, kreeg tevens zijn oorspronkelijke kleurstelling terug. Op één van Groningens mooiste toeristische plekjes staat aan de rand van de hoge, deels afgegraven terp een prachtig eenvoudig vroeg-romanogotisch kerkje met daarin een allercharmantst orgeltje dat daar in 1868 door Petrus van Oeckelen is neergezet. Daarvóór stond er ook al een klein oud orgel dat mogelijk door Snitger & Freytag in 1793 was geplaatst. Moreau Onderzoek heeft aangetoond dat het huidige instrument omstreeks 1760 gemaakt moet zijn door de Hollandse orgelmaker Johan Jacob Moreau, zoon van de beroemde François Moreau, de bouwer van het grote orgel in de St. Jan te Gouda. Waar het orgel vandaan komt is ondanks intensief onderzoek niet bekend, maar het zal waarschijnlijk uit een rooms-katholiek schuilkerkje uit Zuid-Holland afkomstig zijn.

  • (Bron:Orgelnieuws.nl)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 februari 2009.

De verkoop van de dorpskerk in Ezinge is gestrand. De geïnteresseerden die plannen hadden om de kerk een „theaterachtige bestemming” te geven, krijgen de financiering niet rond.

De makelaar gaat nu proberen de kerk los van het naastgelegen stuk grond aan de man te brengen. Hoeveel de kerk moet gaan kosten weet makelaar Joost Keurentjes nog niet. „Het lijkt ons beter de grond naast de kerk apart te verkopen, omdat iemand die een kerk zoekt meestal geen grond wil, en iemand die op zoek is naar grond, meestal geen kerk wil.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Orgel voor restauratie 2014
Orgel na restauratie 2014