Handelingen

Ermelo, Jeugdkant 14 - Kerkelijk Centrum

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkelijk Centrum
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ermelo
Plaats: Ermelo
Adres: Jeugdkant 14
Postcode: 3851LE
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Meijden, K. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Het Kerkelijk Centrum is, naar ontwerp van architect K. van der Meijden, gebouwd als zalencomplex.

Rond 1958 werd de kerkenraad van de Hervormde Gemeente geconfronteerd met een sterke groei van het aantal gemeenteleden.

De architect kreeg opdracht om een gebouw te ontwerpen dat een trefpunt moest zijn in het kerkelijk leven met gelegenheid voor jeugdwerk, maar ook voor culturele evenementen.

In september 1960 werd het eerste deel van het gebouw in gebruik genomen. In het grootste lokaal werden op zondag kerkdiensten gehouden waarin een plaatselijke predikant of een gastpredikant voorging.

Pas in 1963 kreeg aannemersbedrijf J.F.N. Andreae de opdracht tot het bouwen van een kerkzaal. Hij bouwde tegelijkertijd een aantal nevenruimten. Het geheel werd opgeleverd op 29 juni 1963. Toenmalig president-kerkvoogd, de heer A. van Wilgenburg Azn, mocht de openingshandeling verrichten door de in de hal aangebrachte gedenksteen te onthullen. De steen heeft het opschrift: "Opdat het navolgende geslacht hun hoop op God zou stellen, Gods daden niet vergeet, maar zijn geboden bewaren", Psalm 78 : 6a en 7.

De kerkzaal met balkon biedt ruimte aan 700 kerkgangers. Het podium, waarop het liturgisch centrum is ingericht, heeft een oppervlakte van 75 m2. Tussen de kerkzaal en de voorhal is een kunstlederen schuifwand aangebracht waardoor het aantal plaatsen kan worden vergroot.

De aannemer realiseerde deze verbouwing voor een bedrag van ƒ 450.000,00.

De kerkzaal is in 1999 totaal gerenoveerd. Het liturgisch centrum werd opnieuw ingericht en het glas-in-loodraam werd verplaatst naar een prominente plaats in de voorhal. Dit raam, dat geschonken was door een gemeentelid, stelt de gelijkenis voor van de Barmhartige Samaritaan.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Het orgel is in 1980 gebouwd door de firma Verschueren Orgelbouw (Heythuysen). De gemeenteleden spaarden zeven jaar voor dit instrument dat ƒ 175.000 kostte.

Dispositie
  • Manuaal 1: Praestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' (transm.) - Fluit 4' - Nachthoorn 2' - Cornet 2⅔' 2 sterk discant.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.