Handelingen

Drempt, Zomerweg 19 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Bronckhorst
Plaats: Drempt
Adres: Zomerweg 19
Postcode: 6996DD
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1936
Architect: Beers, H.C.M. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk Monument

Geschiedenis

Driebeukige kerk met rechtgesloten koor en een onversierde toren met ingesnoerde spits, gebouwd in 1935-1936 naar ontwerp van H.C.M. van Beers in traditionalistische vormen, onder invloed van de Delftse School. Het middenschip wordt door gemetselde graatgewelven overdekt. Eenklaviers orgel uit 1904, vervaardigd door de Gebr. Gradussen (Winssen).

De kerk is vanaf 2003 gerestaureerd. Nu resten nog de glas-in-loodramen. Deze kerk is de vierde kerk in successie. Er was eerst een schuilkerk. Deze is begin 19de eeuw vervangen door een nieuwe schuilkerk. Die tweede schuilkerk is in 1861 vervangen door een nieuwe kerk. De huidige kerk is gebouwd in 1936. Voor zover na te gaan stonden alle vier kerken aan de Zomerweg in wat genoemd wordt Achter-Drempt. (59-08)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

Het bestuur van de rooms-katholieke parochie Levend Water in Doesburg heeft aangekondigd dat er de komende twee jaar vijf van de acht kerken dicht moeten. Het betreft de kapel van Angerlo en de kerken in De Steeg, Rheden, Drempt en Brummen. De kerk van Giesbeek wordt een kapel voor doordeweekse vieringen. Aan twee kanten van de IJssel blijft dan nog één kerk open, in Dieren en Doesburg.

De kerk van Doesburg is door aartsbisschop Eijk onlangs aangewezen als eucharistisch centrum. Dit betekent dat deze kerk open blijft en dat iedere zondag en op alle feestdagen daar de eucharistie gevierd zal worden.

De parochie kan door het sterk dalende ledental de hoge onderhoudskosten van de kerken niet meer betalen. Er zijn op dit moment 10.000 ingeschreven parochianen. In een weekend bezoeken gemiddeld in totaal 450 mensen een dienst in de kerkgebouwen.

Op locaties waar het kerkgebouw verdwijnt, moet er een pastoraal steunpunt komen.

Externe links

Afbeeldingen