Handelingen

Drachten, Berglaan 10 - De Kapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Kapel
Genootschap: PKN Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard
Provincie: Friesland
Gemeente: Smallingerland
Plaats: Drachten
Adres: Berglaan 10
Postcode: 9203EG
Inventarisatienummer: 08860
Jaar ingebruikname: 1926
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

opname 1969 © AvD.

Leden van de in 1899 opgerichte vereniging tot inwendige zending Uw Koninkrijk Kome namen in januari 1925 het besluit een eigen rechtzinnig Hervormde kapel te bouwen. Die kapel kwam er en werd 12 december 1926 in gebruik genomen. Het is een van de weinige rechtzinnige evangelisatiekapellen die in Friesland nog in gebruik zijn. Op 12 december 2006 is een herdenkingsdienst gehouden bij het 80-jarig bestaan van de kapel. (57-07)

Met verenigingsgebouw De Rank.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 10 mei 2005.

De Kapelbode, kerkbode van de hervormde Kapelgemeente, een wijkgemeente van bijzondere aard in de protestantse gemeente Drachten, is 150 keer verschenen. Eindredacteur Tjerk de Reus heeft een jubileumuitgave samengesteld waarin wordt teruggekeken. Op 29 oktober 1988 verscheen de eerste aflevering van de Kapelbode. Het blad had toen nog de simpele naam ”Mededelingen”. „Het blad dat vanaf 1988 ging verschijnen, werkte samenbindend en gaf gemeenteleden de kans met elkaar mee te leven”, zo meldt de jubileumuitgave. In de extra dikke kerkbode kijken gemeenteleden en mensen van buiten terug op de geschiedenis van de hervormde Kapelgemeente en vooruit naar de toekomst. Sinds 23 januari is ds. J. Noordam, voorheen predikant in Nieuwerkerk aan den IJssel, aan de wijkgemeente verbonden.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 5 december 2006.

De hervormde Kapelkerkgemeente in Drachten besteedt zondagmorgen in de kerkdienst aandacht aan het feit dat de Kapelkerk tachtig jaar bestaat. De Kapelkerk in Drachten is een van de weinige in Friesland nog in gebruik zijnde kerken die indertijd werden gebouwd als evangelisatiekerk. In januari 1925 namen de leden van de vereniging tot inwendige zending Uw Koninkrijk Kome het besluit tot de bouw van een eigen kapel. Nog geen twee jaar later, op 12 december 1926, werd de eerste dienst gehouden. Met de realisering van dit kerkgebouw kreeg het rechtzinnige deel van de hervormde gemeente in Drachten een eigen onderkomen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 27 maart 2007.

De hervormde Kapelgemeente in Drachten herdenkt deze maand haar 12,5 jarig bestaan. Zondag werd daar tijdens de eredienst aandacht aan besteed.

Op zondag 18 september 1994 werd de gemeente in een dienst in de Grote Kerk van Drachten geïnstitutionaliseerd als de eerste wijkgemeente van bijzondere aard in Friesland. De zondag erop, op 25 september 1994, werden in de Kapelkerk de eerste ambtsdragers van de gemeente bevestigd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur