Handelingen

Dalem, Merwededijk 6 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Dalen
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Gorinchem
Plaats: Dalem
Adres: Merwededijk 6
Postcode: 4213CE
Inventarisatienummer: 01675
Jaar ingebruikname: 1801
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38176 (Kerk)
38175 (Pastorie)


Geschiedenis

Dalem is een dorp dat vroeger zelfstandig was en behoorde tot de gemeente Vuren in Gelderland. Thans behoort het tot Zuid-Holland doordat het binnen de Gorinchemse gemeentegrens getrokken is.

De in 1801 gebouwde Ned. Herv. kerk is gerestaureerd en 13 maart 2004 weer in gebruik genomen. De kerk is voor € 1.- overgenomen door de burgerlijke gemeente Gorinchem (waartoe Dalem behoort). De kerk zal onder andere worden gebruikt voor trouwerijen en rouwdiensten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

De blijkens een stichtingssteen uit 1801 daterende Hervormde Kerk is een bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond, gedekt door een omlopend schilddak en bekroond door een houten klokkentorentje, waarvan de spits bestaat uit een koepeldak, waarop een obelisk.

De gevels hebben rondboogvensters, geblokte hoeklisenen en een houten kroonlijst.

Tot de inventaris behoren: een preekstoel uit de bouwtijd, met lezenaar, 17de eeuw; een orgel uit 1773 met Lodewijk XV-snijwerk en bekronend David-beeld en twee kaarsenhouders, 17de eeuw.

Pastorie

Hervormde Pastorie. Huis, evenwijdig aan de dijk, met verdieping en schilddak, eerste kwart 19e eeuw. Vensters met zes- en vierruits schuiframen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur