Handelingen

Colijnsplaat, Havelaarstraat 30 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: Protestantse gemeente Colijnsplaat
Provincie: Zeeland
Gemeente: Noord-Beveland
Plaats: Colijnsplaat
Adres: Havelaarstraat 30
Postcode: 4486BC
Inventarisatienummer: 06430
Jaar ingebruikname: 1607
Architect: Es, Joh. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23775


Geschiedenis

Zaalkerk met toren. Gebouwd als Hervormde kerk. Vergroot 1615, verbouwd 1769.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenvoudige zaalkerk, blijkens ingemetselde memoriesteen "herbouwd" in 1769. Inwendig: preekstoel met klankbord, koperen doopbekkenhouder en koperen lezenaar, omstreeks 1650.

Toren

Lage, zeer eenvoudige toren, terzijde naast de zaalkerk geplaatst, in de lengteas van de Voorstraat. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, elektrische opwinding.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de ingang Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

  • Orgels in Zeeland
  • R. Walsma (2005/2008) ‘Jan Proper (1853-1922), orgelbouwer op het grensvlak van ambachtelijk en industrieel’Leeuwarden, oktober 2005/maart 2008;
  • R. Walsma (2005/2008) ‘Herziene en uitgebreide werklijst Properorgels’ Leeuwarden, oktober 2005/maart 2008

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is J. Proper. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1903. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Na de bouw van het orgel zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Voor 1988; A. Nijsse (& Zn.?): Toevoeging van Subbas 16’ (transmissie Bourdon 16’) op het pedaal;
  • 1988; A. Nijsse & Zn.): Toevoeging van Trompet 8’ op het manuaal

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: één manuaal, pedaal met eigen registers De dispositie is als volgt: Manuaal: Bourdon 16’, Prestant 8’, Holpijp 8’, Viola di Gamba 8’, Octaaf 4’, Fluit 4’, Quint 3’, Octaaf 2’, Trompet 8’ basc./disc. Pedaal: Subbas 16’ (transmissie) Werktuiglijke registers: Koppel Manuaal-Pedaal, Tremulant

Plaats klaviatuur / speeltafel: linkerzijde kas Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-d’; Deling Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: sleeplade; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend Bijzonderheden: Het orgel werd gebouwd in opdracht van A.S.J. Dekker, die het uiteindelijk te Colijnsplaat opbouwde.

[INVCOZZL]

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 november 2010.

Burgemeester Van Kooten van Noord-Beveland heeft op 20 november de vernieuwde dorpskerk van Colijnsplaat geopend. De kerk is voortaan zowel geschikt voor de erediensten van de protestantse gemeente als voor concerten en andere bijeenkomsten. Niet alleen is de akoestiek verbeterd, ook zijn banken vervangen door stoelen en kwam er een nieuwe tegelvloer. Achter de uit 1599 daterende kerk is een nieuwe ontmoetingsruimte gebouwd die een directe verbinding heeft met de kerk. De ruimte staat ook in verbinding met een nieuw mortuarium. De pastorie gaat dienstdoen als Polder-, Dijk- en Volksmuseum Colin’s Plaet.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur