Handelingen

Bunschoten-Spakenburg, Tuinfluiter 3 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haëzer
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Bunschoten
Plaats: Bunschoten-Spakenburg
Adres: Tuinfluiter 3
Postcode: 3752NA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1996
Architect: Valk, J., Soest
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Kleine kerkzaal.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 26 februari 1996.

Ds. D. Monster uit Barneveld heeft zaterdagmorgen de eerste steen gelegd voor het nieuwe kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland van Bunschoten. Het bouwwerk kost 385.000 gulden.

Volgens ouderling D. Koelewijn werken vrijwel alle gemeenteleden op de een of andere manier mee aan de totstandkoming van het gebouw aan de rondweg. De meeste werkzaamheden, met uitzondering van het metselwerk, worden in eigen beheer verricht. De verwachting is dat de kerk voor de zomervakantie gereed is.

De bouw is gestart in september vorig jaar. De kerk biedt straks plaats aan 65 kerkgangers. Achter een schuifwand is ruimte voor nog eens 35 losse stoelen. Verder heeft het gebouw een ruime hal en consistorie. Het geheel kost 385.000 gulden. Alle oud gereformeerde gemeenten in Nederland zijn aangeschreven voor financiële hulp. Er resteert op dit moment nog een tekort van 30.000 gulden.

In principe wordt er geen nieuw orgel gekocht. Het elektronische instrument uit de Groen van Prinstererschool, waar de 55 leden (inclusief doopleden) tellende gemeente nu kerkt, zal ook in het nieuwe gebouw worden gebruikt.

Omdat ”Bunschoten” geen kerkenraad heeft, valt men onder verantwoordelijkheid van de oud gereformeerde gemeente van Amersfoort. Het is de bedoeling dat de gemeente in Bunschoten op korte termijn geïnstitueerd wordt.

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 1996.

De oud gereformeerde gemeente in Nederland van Bunschoten kan vanaf deze week de kerkdiensten in een eigen gebouw houden. Gisteravond werd de kerk officieel in gebruik genomen tijdens een dienst waarin ds. D. Monster uit Barneveld preekte uit Psalm 122:1.

Daarnaast voerden in de openingsdienst burgemeester L. C. Groen van Bunschoten, ouderling Dijkhuis uit Amersfoort en scriba D. Koelewijn het woord.

Een jaar lang hebben de gemeenteleden met elkaar de schouders eronder gezet. Resultaat: een kerkgebouw met 81 zitplaatsen en uit te breiden tot 150 als er stoelen worden gebruikt. Voor de 36 doopleden en twintig leden is dit voorlopig waarschijnlijk ruimschoots genoeg. „Dertien jaar geleden zijn we als afdeling van de oud gereformeerde gemeente in Amersfoort begonnen met dertien mensen. Inmiddels zijn we dus aardig gegroeid.”, aldus Koelewijn. Tot nu toe kwam de gemeente bij elkaar in de Groen van Prinstererschool.

Architect Valk uit Soest zorgde voor de ontwerp van het gebouw. „Zij hadden nog nooit zo’n klein kerkje getekend”. Het zondagse onderkomen voor de leden van de oud gereformeerde gemeente in Nederland is voor 380.000 gulden gebouwd. Koelewijn: „Gelukkig hebben we alles zelf kunnen betalen. Ongelooflijk dat we geen stuiver schuld hebben”.

De onderafdeling van de oud gereformeerde gemeente in Nederland van Amersfoort gaat geen dominee beroepen. „We zijn te klein om een dominee te onderhouden. We zijn trouwens ook geen zelfstandige gemeente. Ik ben namelijk het enige kerkenraadslid”, zegt Koelewijn.

Afbeeldingen