Handelingen

Breda, Steendorpstraat 4 - Mattheuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mattheüskerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Steendorpstraat 4
Postcode: 4826EP
Inventarisatienummer: 15577
Jaar ingebruikname: 1959/2001
Architect: Joorman, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalige Menswordingkerk, in 2001 Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK). In Breda-Noord is tegenwoordig nog één R.K. kerk in gebruik: de Sint-Franciscuskerk (1968, S. Steeneken). De St. Franciscusparochie werd per 1 januari 1994 samen met de parochies Christus Koning, Heilig Kruis, Goede Herder en Menswording de parochie Breda-Noord met één kerkbestuur. Drie van de bij deze fusie betrokken kerken zijn inmiddels gesloopt: de Heilig Kruiskerk (gesloten 01-12-1999, gesloopt juni 2000), de Goede Herderkerk (gesloten 1983, toen sporthal, gesloopt april 2003), de Christus Koningkerk (gesloten 27-11-1999, gesloopt maart 2003). De Menswordingkerk uit 1983 is sinds 2001 in gebruik bij de CGK en heet sindsdien Mattheuskerk.

Na de institutie op 23 januari 1946 kerkte de CGK in verschillende onderkomens. Op 6 april 2001 betrok men de gesloten R.K. Kerk van de Menswording aan de Steendorpstraat, die men de naam Mattheüskerk gaf. Bij het 60-jarig bestaan van de gemeente, dat men 25 januari j.l. vierde, heeft men zichzelf een Johannes van Eyck-orgel cadeau gedaan. Ook verscheen een jubileumgids met historische informatie.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 december 2007.

De christelijke gereformeerde kerk te Breda heeft vorige maand een subsidie van ruim 35.000 euro toegekend gekregen van de gemeente Breda voor haar missionaire werk en voor het project ”Open Kerk”.

De subsidie wordt verstrekt uit het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling, dat de versterking van de sociale samenhang in Breda beoogt. Initiatieven die daaraan bijdragen, kunnen met een subsidie voor drie jaar een impuls krijgen. Het moet wel duidelijk zijn dat na die drie jaar het initiatief doorgaat en op een andere wijze gefinancierd zal worden.

Het project Open Kerk van de cgk in Breda staat onder leiding van missionair werker Joost Slagboom, sinds 1 januari voor zestien uur per week werkzaam voor de Mattheüskerk. Sinds juni staan de deuren van de kerk elke donderdagmiddag letterlijk open. Wie binnen wil komen, is welkom. De Mattheüskerk biedt meer dan gezelligheid; er is ruimte voor hulpvragen op zowel geestelijk als praktisch gebied. Gemiddeld komen er zo’n twintig bezoekers per middag. Daarnaast trekt de missionair werker, vergezeld door één of twee gemeenteleden, de wijk in.

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 december 2008.

De christelijke gereformeerde kerk te Breda heeft vorige week zondag voor het eerste Spaanstalige kerkdiensten belegd. Het is de bedoeling dat er voortaan iedere eerste zondag van de maand een dienst in het Spaans plaatsvindt. De belangstelling voor de dienst was groot. Ds. E. Everts uit Deventer ging in de dienst voor. De diensten zijn voortgekomen uit een Bijbelcursus die zowel in het Nederlands als het Spaans wordt gegeven.

Externe link

Afbeeldingen