Handelingen

Breda, Cartier van Disselstraat 24 - Nieuw Apostolische Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuw Apostolische Kerk
Genootschap: Nieuw Apostolische Kerk in Nederland
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Cartier van Disselstraat 24
Postcode: 4835KD
Inventarisatienummer: 07171
Jaar ingebruikname: 1950
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

De Apostolische kerk in Nederland is ontstaan in de tweede helft van 19e eeuw.

In Breda was er toen echter nog geen kerk van dit genootschap.

In 1922 vestigde een uit Duitsland afkomstig Apostolische ‘zuster’ zich in Breda en trouwde er. Zij bezocht kerkdiensten in de toen al aanwezige apostolische kerk in Tilburg. Ook werden in die tijd regelmatig kerkdiensten gehouden bij de familie thuis.

Het heeft tot na de Tweede wereldoorlog geduurd voordat ook in Breda een gemeenschap werd gesticht. Dit gebeurde in 1946, waarbij kerkdiensten werden gehouden in de Nutskleuterschool aan de Boeimeersingel. In 1948 verhuisde de gemeenschap naar een lokaal op de Haagweg 189. Niet veel later werd door de kerk een villa op de Cartier van Disselstraat 24 aangekocht en ingericht als kerkgebouw. Het bovenhuis werd woning voor het gezin van de gemeentevoorganger.

In de jaren 1950 en 1960 groeit de gemeenschap in Breda gestaag door. Aan het begin van de jaren 1970 had de gemeenschap 115 leden. Het gebouw aan de Cartier van Disselstraat voldeed in die jaren eigenlijk niet meer aan de vereisten van een kerk. Het lukte uiteindelijk om het kerkje aan de Balfortstraat over te nemen van het Apostolisch Genootschap. Na enige aanpassingen werd de kerk op Paaszondag 6 april 1980 feestelijk ingewijd door districtsapostel Schumacher.

De kerk aan de Cartier van Disselstraat is gesloopt. Hier nu appartementen.

Afbeeldingen