Handelingen

Bolnes, Pretoriusstraat 2 - Boezemkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Boezemkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Ridderkerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Ridderkerk
Plaats: Bolnes
Adres: Pretoriusstraat 2
Postcode: 2987AK
Inventarisatienummer: 01616
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Hoogevest, T. van
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk met kleine toren. In deze kerk een belangrijk orgel.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 december 2007.

In de Ridderkerkse wijk Bolnes is de hervormde Boezemkerk al vijftig jaar een ijkpunt. Op 19 december 1957 werd het gebouw aan de Pretoriusstraat in gebruik genomen, midden in een nieuwe woonwijk. „De nok moest boven de naburige flats uittorenen”, vertelt scriba J. de Koning.

Door de florerende scheepsbouw in die jaren trok de gemeente veel bezoekers van buitenaf. „Met 600 zitplaatsen zat de kerk tjokvol.”

Begin jaren zestig kreeg de Boezemkerk landelijke bekendheid met het peperdure Willem van Leeuwenorgel. Het unieke geluid zorgde ervoor dat veel kerkkoren er grammofoon- en cd-opnamen maakten. Sinds kort produceert een gespecialiseerd bedrijf samples van de orgelsound, die in de Verenigde Staten en Rusland gretig aftrek vinden.

Een recent aanbod van een projectontwikkelaar om de Boezemkerk te slopen in ruil voor een combinatiegebouw met huizen, werd door de kerkrentmeesters afgeslagen. Hierbij speelde niet alleen geld een rol, aldus De Koning. „Een kerkgebouw zorgt voor uitstraling in de wijk.”

Tijd voor een jubileumfeest is er niet, zegt de scriba. Recente sloopplannen en een zoektocht naar een nieuwe predikant vergen veel tijd. „Misschien dat gemeenteleden hun schouders eronder willen zetten.”

Orgel

Het orgel is in 1960 gebouwd door de firma Willem van Leeuwen Gzn. (Leiderdorp).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-6 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Speelfluit 4' - Gemshoorn 2' - Nasard 1⅓' - Scherp 1' 3-4 sterk - Kromhoorn 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Fagot 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

http://www.boezemkerk.nl

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur