Handelingen

Bergen op Zoom, Korenberg 90 - Emmaüskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Emmauskerk
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergen op Zoom
Plaats: Bergen op Zoom
Adres: Korenberg 90
Postcode: 4614GW
Jaar ingebruikname: 1987
Architect: Ir. J.W. Bolders en P.J.B. Dille
Huidige bestemming: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Monument status: geen
Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
Emmauskerk. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Geschiedenis

Bescheiden kerkgebouw, gebouwd als R.K. kerk.

De R.K. Emmauskerk, gebouwd in 1987 aan de Korenberg 90, is gesloten voor de eredienst. Op 17 juni 2006 is de laatste R.K. kerkdienst gehouden. Zomer 2010 is dit gebouw verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

In mei 2010 werd bekend, dat het leegstaande kerkgebouw voor drie ton aan de Gemeente Bergen op Zoom zou worden verkocht, die de kerk vervolgens doorverkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

Na de institutie van de locale kerkgemeente Bergen op Zoom, op 16 oktober 1952, hebben de Vrijgemaakt Gereformeerden eigenlijk altijd in gehuurde onderkomens gekerkt. In 2010 had men eindelijk een eigen onderkomen. Het gebouw is opgeknapt en heringericht. Vanaf december 2010 hoopte men er kerkdiensten te houden. Naast de kerkzaal met 250 zitplaatsen zijn er ook drie nevenruimten gekomen.

Pinksterzondag 12 juni 2011 is de kerk officieel in gebruik genomen als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakte Emmauskerk.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk is in 1987 gebouwd naar een ontwerp van J.W.B. Bolder en P.J.B. Dille, aannemer was Heeffer en Val Elzakker uit Halsteren. Inwijding was op 19 december van dat jaar. Voorheen werd gekerkt in de aula van de Borghoekschool en daarna in een houten gebouw in de Dahliastraat. Door de verkoop van de Josephkerk zijn de middelen vrijgekomen om de Emmauskerk te bouwen. Een deel van de inrichting is afkomstig uit de kapel van de Broeders van St. Louis, Oudenbosch (o.a. altaartafel, tabernakelsokkel, luidklok, teakhouten wandkast, zes houten binnendeuren, altaarverhoging), de kapel van verzorgingshuis Onze Stede, Steenbergen (o.a. uitvaartkandelaars, altaarkruis en twee altaarkanderlaars, verdere kandelaars, credenstafel, credenskast, godslamp, drie sedilia, paas/doopkandelaar, lezenaar), en de voormalige Pauluskerk (tabernakel). Het Mariabeeld is afkomstig uit de kerk van het vroegere woonwagencentrum De Kortjan.

In 2004 bereidde men sluiting voor vanwege terugloop in kerkbezoek. Er is nog geprobeerd om het gebouw om te vormen voor sociaal-culturele doeleinden, maar dat is op niets uitgelopen. Op 17 juni 2006 is de kerk gesloten. Het is onbekend wat met het gebouw zal gebeuren.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2010.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) in Bergen op Zoom heeft vorige maand de (rooms-katholieke) Emmaüskerk gekocht, via een driehoeksverkoop waarbij de Lieve Vrouwe Parochie, de burgerlijke gemeente en de gkv betrokken waren. Tot nu toe komt de gkv samen in het noodgebouw van scholengemeenschap ’t Rijks aan de Rijtuigweg. De bedoeling is dat er vanaf december elke zondag ’s ochtends en ’s middags kerkdiensten in de Emmaüskerk gehouden worden. Voor die tijd zullen de gemeenteleden het kerkgebouw opknappen en herinrichten. Het krijgt drie kleine zalen en een kerkzaal die plaats biedt aan 250 mensen.

De gkv zal contacten leggen met de wijkcommissie om het gebouw optimaal te gebruiken. Er is in de wijk Noordgeest behoefte aan een plek voor wijkactiviteiten

Afbeeldingen