Handelingen

Amsterdam, Van Ostadestraat 270 - Willibrordus buiten de Veste

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Van Ostadestraat 270
Postcode: 1072SX
Bouwja(a)r(en): 1968-1969
Inventarisatienummer: 05010 17939
Architect: Van Stigt, J.
Oorspronkelijke bestemming: Rooms Katholieke Kerk
Huidige bestemming: Buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk Monument


Geschiedenis

Ten opzichte van de omringende oude woningbouw tamelijk opvallend modern gebouw zonder toren.

Verving als R.K. parochiekerk de grote St. Willibrorduskerk van P.J.H. Cuypers aan de Amsteldijk, die in 1970-1971 werd gesloopt. Moderne, relatief grote, zaalkerk op eerste etage, met souterrain, waarin vele nevenruimten. Goed voorbeeld van eigentijdse R.K. kerkbouw, meer gericht op multifunctionaliteit en een kleiner aantal gelovigen/kerkbezoekers. Na aanvankelijke lof voor het moderne ontwerp van architect Joop van Stigt kwam er al na enkele jaren kritiek op de als onpraktisch beschouwde indeling van het gebouw.

Buiten gebruik gesteld als parochiekerk St. Willibrordus in 1993. Deze parochie werd toen toegevoegd aan de parochie O.L. Vrouw Koningin van de Vrede. In 1994 in gebruik genomen als kerk van het Afrikahuis, met als naam All Saints Church.

Per 30 november 2008 is om economische redenen het Afrikahuis, inclusief de bijbehorende kerklocatie in dit gebouw, buiten gebruik gesteld.

Sindsdien is tot ± begin 2017 voor Afrikaanse R.K. vieringen gebruik gemaakt van de R.K. Kerk St. Franciscus van Assisi ("De Boom"), aan de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam-West.

Een serie kleine klokjes, die zich bovenop de noordelijke wand bevond, is begin jaren 2010 verwijderd. Het onderhavige complex wordt gedeeltelijk bewoond, de kerkzaal staat leeg. Dit complex heeft, wegens de belangrijke moderne architectuur, inmiddels de status Gemeentelijk monument. Het Bisdom Haarlem, dat van het complex af wil, heeft hiertegen bezwaar aangetekend.

  • Begin 2017 is het gebouw toch nog in gebruik voor Spaanstalige vieringen. Casa Migrante is het gemeenschapshuis van de Spaanstalige parochie San Nicolas. Het adres is Van Ostadestraat 270, 1073 TV Amsterdam.
  • Op 26 februari 2017 is een nieuwe All Saints Church, voor Afrikaanse vieringen, in Amsterdam Zuidoost in gebruik genomen. Adres: Millingenhof 157-158, Amsterdam Zuidoost.

Voorgaande gebouwen

In de media

Uit Dichtbij.nl 12 juli 2014

De Raad van State moet ervoor zorgen dat de monumentenstatus van het Afrikahuis aan de Van Ostadestraat wordt teruggedraaid. Dat eisten het bisdom Haarlem-Amsterdam en de parochie van de Heilige Willibrordus maandag tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag. Het bisdom en de parochie willen van het pand af. Maar sinds de aanwijzing als gemeentelijk monument is het onverkoopbaar geworden.

Pogingen om het pand te verkopen ketsten af, omdat de kandidaten zouden terugschrikken van de gevolgen van de aanwijzing. Restauratie en verbouwing van het pand is door de monumentenstatus een stuk ingewikkelder en vooral veel duurder geworden.

Afbeeldingen