Handelingen

Acquoy, Lingedijk 96 - Cathrijnekerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Cathrijnekerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Acquoy
Provincie: Gelderland
Gemeente: West Betuwe
Plaats: Acquoy
Adres: Lingedijk 96
Postcode: 4151CN
Jaar ingebruikname: 1844
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 16488(K)
16488(T)


Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met historische toren.

Verving een oude kerk, die was gewijd aan Sint Catharina. De scheve toren is uit de 15e eeuw.

Trivia

Een markant punt in Acquoy dat bij velen bekend is, is de scheve kerktoren. De toren staat al scheef sinds hij gebouwd is in de 15e eeuw. Aan de toren is nog te zien dat men halverwege de bouw een correctie heeft proberen toe te passen. De toren is ca. 17,5 m hoog en staat aan de bovenkant, aldus een meting uit 1985, ongeveer 1,15 meter uit het lood. Dat is een helling van 6,6% oftewel ca. 3,8 graden. Dat is ca. 0,2 graden minder dan de toren van Pisa. Opvallend is dat op het kerkhof het graf van een mevrouw Pisa te vinden is.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Vijfzijdig gesloten zaalkerkje, waarvan de eerste steen gelegd is in 1844. Preekstoel met doophek en overhuifde banken, twee psalmbordjes en een kristallen kroon uit de bouwtijd.

Toren

Onvoltooide, uit twee geledingen bestaande, bakstenen toren uit de tweede helft der 15de eeuw in Kempische laatgotische trant, waarvan de derde geleding sinds de 18de eeuw verdwenen is. De toren is van 1957 tot 1987 tien centimeter schever komen te staan.

Orgel

Het orgel is in 1996 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch). Daarbij werd een bestaand front gebruikt, dat rond 1900 door M. Eertman uit Groningen gemaakt is.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit douce 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 2' 2-3 sterk bas/discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Spaanbalg.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur