Handelingen

,s-Hertogenbosch, Emmaplein 17 - Bethel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethel
Genootschap: PKN Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Emmaplein 17
Postcode: 5211VZ
Inventarisatienummer: 07686
Jaar ingebruikname: 1908
Architect: Haspels, W.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Voormalige Gereformeerde Kerk, uitbreiding 1960. Kerk van de Hervormd-Geref. wijkgemeente binnen de Protestantse Gemeente van Den Bosch; dit is vergelijkbaar met een Hervormde Gemeente met Gereformeerde Bond signatuur. . (Bethelgemeente 's-Hertogenbosch)

Orgel

Het orgel is in 1974 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Herwijnen).

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Flûte travers 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' bas/discant - Octaaf 2' - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2007.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Vereniging tot evangelisatie binnen de hervormde classis ’s-Hertogenbosch is eind vorig jaar een boekje verschenen over de geschiedenis van gebouw Bethel. In dit gebouw komt de Bethelgemeente van Den Bosch samen.

In het boek wordt beschreven hoe het gebouw is ontstaan en wat er daarna is gebeurd. „Al langer bestond de behoefte om alles wat zich in en rondom het gebouw Bethel heeft afgespeeld eens in een publicatie bijeen te brengen. Het is om die reden dat het bestuur van de afdeling ’s-Hertogenbosch van de Gereformeerde Bond besloten heeft om de geschiedenis va het kerkgebouw Bethel in boekvorm uit te geven”, aldus de Verantwoording in het boek.

Ds. W.P. van der Aa uit Numansdorp schrijft in zijn ”Woord vooraf” dat Bethel voor de gemeenteleden door de tijd heen iets van een stadsherberg heeft gehad, „een plaats om je te bergen en thuis te weten.”

’s-Hertogenbosch heeft het kerkgebouw Bethel, gebouwd in 1908, inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst om het als cultureel erfgoed te beschermen.

Externe links

Afbeeldingen