Handelingen

,s-Hertogenbosch, Cesar Francklaan - St. Lucaskerk (1962 - 1968)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lucas
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: César Francklaan
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Laan, N. van der; Jong, J. de
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met toren, gebouwd in de trant van de Bossche School.

De Parochie Sint Lucas is gesticht in 1958, ten dienste van de katholieke bewoners van de nieuwbouwwijk Zuid.

Aanvankelijk vonden de kerkdiensten plaats in een noodkerk.

Oorspronkelijke kerk (1962-1963), naar ontwerp van Jan de Jong, en architectenbureau N. van der Laan, Hansen en Van Hal. Op 1 juli 1962 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe kerk, die in september 1963 door de pastoor werd ingezegend. Vanwege het IIe Vaticaans Concilie was de bisschop hiervoor niet beschikbaar. Pas een half jaar later werd de kerk officieel geconsacreerd.

Op 13 januari 1968 stortten de voorhal en de sacramentskapel onverwachts in. Hoewel er wel plannen gemaakt werden voor herstel, besloot men in 1969 tot sloop over te gaan.

N.B. In 1968 kwamen vergelijkbare bouwkundige problemen aan het licht bij de R.K. St. Vincentiuskerk in Eindhoven. Van 1968 tot 1973 maakte de parochie wederom gebruik van een noodkerk. Het Pels orgel uit 1965 is in 1972 in de Eudokiakerk te Kampen geplaatst.

In de media

Uit Brabants Dagblad, 6 augustus 2013

Pastoor Smulders dacht dat een cv-ketel was geëxplodeerd. Er was geen explosie. Toch was 'zijn' St. Lucas-kerk ingestort. Het gebouw, schuin tegenover de Bossche Zuiderpassage, stortte op 13 januari 1968 gedeeltelijk in. Een 12-jarige jongen overleed ter plaatse. Zijn moeder raakte zwaargewond maar overleefde de ramp. In de serie 'Onvergetelijk' woensdag in het BD een terugblik met Paul Hilgers. De Bossche wijkmanager was elf jaar toen hij naar de puinhoop rende.

Afbeeldingen