Handelingen

,s-Gravendeel, Langestraat 16a - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: 's-Gravendeel
Adres: Langestraat 16a
Postcode: 3295BK
Jaar ingebruikname: 2006
Architect: Roos en Ros, Oud-Beijerland
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren.

Het oude gebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland aan de Strijenseweg was veel te klein geworden en voldeed ook niet meer.

Architectenbureau Roos & Ros uit Oud-Beijerland heeft het ontwerp gemaakt voor een nieuwe kerk met 175 zitplaatsen aan de Langestraat 16a. Aan de buitenzijde van die nieuwe kerk heeft een ouderling op 8 april 2006 een gedenksteen geplaatst ter herinnering aan deze nieuwbouw. De nieuwe kerk is donderdag 14 december 2006 officieel in gebruik genomen. De kerk staat op de plaats waar vroeger een basisschool stond, enkele honderden meters verwijderd van de oude kerk.

Orgel (Rijksmonument) met één manuaal en vrij pedaal uit 1897, gemaakt door J.J. van den Bijlaardt (Dordrecht) voor de Hervormde Kerk te Waarde en in 2006 in 's-Gravendeel geplaatst. Van den Bijlaardt maakte gebruik van divers 18de eeuws materiaal (windlade en pijpwerk) van onbekende herkomst.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2006.

Naar verwachting is rond juni het nieuwe pand van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te ’s-Gravendeel bouwkundig gereed. In de maanden erna zullen de kerk en het terrein verder worden afgewerkt.

De bouw begon in december. Inmiddels staan de spanten er. De oud gereformeerde gemeente was al jaren op zoek naar een goede locatie voor een nieuwe kerk. Het huidige gebouw aan de Strijenseweg staat onder aan een dijk en is moeilijk bereikbaar. Bovendien is het te klein. Ook wat de brandveiligheid betreft voldoet het gebouw niet meer aan de eisen. Aanpassingen zouden te veel gaan kosten.

Inclusief bijgezette stoelen, zijn er nu zo’n honderd zitplaatsen. In de nieuwe kerk, die enkele straten verderop komt te staan, kunnen 156 mensen een plaats vinden. Zo nodig kan een zaal bij de kerkruimte worden getrokken. Ook de consistoriekamer wordt ruimer.

Totdat de nieuwe kerk gereed is, blijft de gemeente samenkomen in het oude pand.

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 december 2006.

Ds. H. Molendijk uit Oosterland heeft donderdag het nieuwe pand van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in ’s-Gravendeel geopend. De nieuwe kerk staat op enkele honderden meters van de vorige kerk. Dat gebouw was oud en te klein. Bovendien was het pand, dat onder aan een dijk staat, moeilijk bereikbaar.

Het nieuwe gebouw is een stuk groter. Telde het oude pand 100 zitplaatsen, nu zijn het er 184. Bovendien heeft de gemeente nu de beschikking over een zaal en een consistorie. In het oude gebouw was de consistorie slechts door een vouwwand van de kerkzaal gescheiden. Het interieur is afkomstig van de gereformeerde gemeente van Wemeldinge. Daar is ook het pijporgel van overgenomen. Dit anderhalve eeuw oude instrument stond vroeger in een kerk in Waarde.

De nieuwe kerk is gebouwd op de plaats waar in het verleden een basisschool stond. De bouw startte in december 2005. In juni dit jaar was de kerk bouwkundig gereed, waarna zij door vrijwilligers werd afgewerkt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur